Incubatoare și incubație ouă de prepeliță, hrană și creștere pui, cuști supraetajate și cura cu ouă crude Dacă vrei să investești într-o afacere cu prepelițe îți recomand să te mai gândești. Nu există o cerere destul de mare și constantă... nici măcar pentru a amortiza investiția inițială. Dacă totuși vrei să experimentezi senzații tari și pur românești, investește doar banii pe care ești dispus să îi pierzi! Incubatoare: Termometrul este cel mai important element al oricărui incubator. Acesta îți permite să reglezi corect temperatura de incubare, în funcție de nevoile speciei. Când cumparați un termometru digital verificați dacă este afișată precizia de masurare a acestuia și nu rezoluția. De multe ori rezoluția de afișare este de 0,1 grade, dar precizia este de peste 1 gradC. La un preț între 50 și 200ron se găsesc termometre cu o precizie de 0.5grade. Cele profesionale, cu precizie de 0.1’C sunt de la 100Eur în sus. Pentru începători cel mai bun incubator este Cleo-IPEE-Curtea de Arges fără termometru, cu capacitate de 60oua găină și 160 oua prepeliță. Se găseste la un preț de ~140ron. Permite reglarea temperaturii și se găsesc piese de schimb pentru el (în magazinele Dioda- rezistență încălzire 30 ron, motoraș 220V la 45ron sau pe site-uri) Pentru cei ce vor să facă o afacere și sunt la inceput de drum este recomandată construcția unui incubator cu o capacitate de 300ouă găină sau 1000 oua prepeliță. In mod normal construcția acestuia, homemade, nu trebuie să depășească 1000 ron. Cumpărat de la o firmă specializată costă de la 2000 eur în sus și nu justifică întotdeauna costurile, iar procentul de ecloziune este nesemnificativ mai ridicat. Fermele mari folosesc camere de incubare și nu incubatoare portabile. Incubatoarele făcute din carcase de frigider sau combină-vitrină-ladă frigorifică sunt cele mai eficiente ca și costuri. Sunt gata izolate și au interiorul lavabil. Am ajutat pe cineva sa transforme o vitrină frigorifică defectă, într-un incubator de 1000 ouă prepeliță. Am folosit doar două instalații de la incubatoarele Cleo și două becuri de 40W pentru preâncălzire, iar ca backup, în caz de pană de curent, un comutator automat ptentru instalatia de 12V, formată din patru becuri, fără termostat. Rafturile au fost făcute de noi iar sistemul de întoarcere era semiautomat (se mișca o manetă exterioară de 4 ori/zi). Costurile totale, incluzând acumulatorul auto, au fost de ~700ron. Procentul de ecloziune a fost, de la prima incubare, peste 70%. După ce s-a acumulat experiență, procentul de ecloziune a ajuns la o medie de 85%. Am vazut la un crescător de păsări ceva foarte simpatic; avea un incubator facut din frigider și pentru a maximiza capacitatea acestuia a facut rafturile fixe și apropiate. Pentru a întoarce ouăle întorcea întreg incubatorul la 60grade, iar recipientul intern cu apă era unul mobil si ramanea tot în aceeași poziție orizontală. Ingeniozitatea omului e nemărginită. Alt crecător, de la oraș, și-a transformat debaraua într-o cameră de incubare și folosea calorifere cu termostat reglabil, de mare precizie conectate la rețeaua de încălzire a blocului. Era instalator și putea folosi șmecheria doar pe timpul iernii, dar scotea intre 60-70% pui viabili.... Cele mai bune incubatoare rămân însă tot cloștile. Găinile pot cloci ouă de prepeliță, fazan, rață, etc și reduc costurile aproape de 0. Sunt oameni care folosesc pe post de incubator doar o cutie cu un bec, un termometru cu mercur-alcool și o cană cu apă, și reușesc să aibă 50% procent de ecloziune, fară termostat și senzori. Totul ține de bani, costuri de exploatare și target. Dacă colectezi zilnic 50 ouă, îți faci un incubator de max. 400ouă. Nu este rentabil să incubezi 400 ouă într-un incubator de 1000oua și să traiești cu speranța că o să-ți mărești producția odată cu creșterea comenzilor. La fel cum nu este rentabil să investești în sisteme de climatizare ambientală, în momentul în care păsările produc singure caldură și un spațiu corespunzător asigură automat o temperatură optimă pe timp de iarnă, iar vara deschizi pur și simplu geamul-geamurile și scazi densitatea de păsări/cușcă. Incubație: “Incubaţia reprezintă procesul prin care se realizează -factorul de confort- exprimat prin condiţiile optime de mediu, capabile să asigure o dezvoltare normală a embrionului de pasăre, într-o anumită perioadă de timp, caracteristică speciei, de la zigotul cu viaţa latentă din oul fecundat şi până la puiul sau bobocul de o zi, cu viabilitate normală” Stocarea ouălor, de la recoltare și până la introducerea în incubator Ouăle ce vor fi folosite pentru incubare se aleg de la păsări sănătoase și care au o alimentație corespunzătoare. Se aleg ouă de dimensiuni medii, cu suprafața regulată fără asperități și crăpaturi. Nu se amestecă ouă provenite din diferite surse. Câteva ouă infectate pot omorâ o intreagă serie de pui. – pe timp de 3 zile, stocajul ouălor de incubaţie este indicat a se face în limite mai largi de temperatură, cuprinse între +14 ÷ +20gradeC – pe timp de 6 - 8 zile, stocajul ouălor de incubaţie la temperaturi de +14 ÷ +16gradeC asigură o bună ecloziune a acestora şi o creştere performantă a puilor eclozionaţi – pe timp de 9 - 11 zile, este indicată o stocare a ouălor de incubaţie la temperaturi cuprinse între +14 ÷ +16gradeC – pe timp de 12 - 17 zile, stocajul ouălor de incubaţie este deosebit de eficient la temperaturi cuprinse între +12 ÷ +14gradeC; – peste 18 zile – procentul de ecloziune scade drastic sub 40% Indiferent de perioada de stocare a ouălor, temperatura nu va fi mai mică de 12grade sau mai mare de 20 grade. Pe perioada stocării umiditatea relativă a aerului trebuie să fie de 65 – 70%, iar întoarcerea ouălor este necesar să se facă din a 4-a zi de stocaj, sub un unghi de 45grade, de 3 ori în 24 ore. Ideal ar fi ca înainte să fie introduse în incubator, coaja ouălor să fie sterilizată sub raze UV sau cu Ozon. Matca de prepelițe trebuie să aibă un raport de: 1 mascul la 3 femele. Ouăle pentru incubat trebuie atent selecționate, acestea trebuie să aibă coaja întreaga, curată, nu trebuie spălate, dacă sunt murdare se pot curăța cu o cârpa uscată sau cu hârtie abrazivă. Acestea trebuiesc păstrate cu vârful în jos, partea rotundă în sus. Se rotesc la 90-180grade de 3 ori/zi. Este foarte important ca după transport, ouale pentru incubat să fie lăsate să “se linisteasca” minim 12ore, cu vârful in jos. Incubatorul nu se curăță cu substanțe chimice sau cu detergenți. Se spală cu apă fierbinte, iar în zonele cu aparatura electronică se dezinfectează cu alcool sanitar. Incubatorul se lasă să funcționeze în gol câteva ore si se reglează temperatura până ce aceasta devine optimă și constantă. Contează mult ca incubatorul să fie plasat într-o camera în care temperatura nu variază cu mai mult de 5 grade de la zi la noapte. Nu se pastrează și nici nu se folosesc substante chimice în încaperea cu incubatorul. Durata de incubație este de 16 – 17 zile, max 18zile. In primele 24ore ouăle nu se întorc în incubator. Din a 2-a zi se intorc de 3-4 ori/zi cu 180grade. In ultimele 2-3 zile (din a 15-a zi) ouăle nu se mai intorc ci doar se pulverizează cu apă calduță, la interval de 12ore (in a 16 -a zi) și cu apă la temperatura camerei în a 17-a zi, la interval de 8 ore, până iese primul pui. Din a 12-a zi de incubare temperatura din incubator creste cu ~0.3 grade, în aceleași condiții de mediu ambiental. Ouăle de prepeliță nu se verifică la ovoscop. Ouale de prepeliță nu se întorc în incubator în mod individual. La incubatoarele mici se trece cu mâna peste ele de 3-4 ori/zi, aproximativ la aceleași ore. Întoarcerea ouălor nu trebuie sa depașească 5 min. Incubatorul nu se deschide în ultimele 2-3 zile și puii nu se scot pe masura ce ies din ou ci doar când au iesit peste 50% din pui. Temperatura de incubare ideala este de 38,3 la nivelul ouălor. O scadere a temperaturii de incubare cu 1grad este mai gravă decât creșterea acesteia cu 1grad. O temperatura prea ridicata -39grade- nu afecteaza în mod direct procentul de ecloziune, dar măreste numarul puilor debili și cu malformații. O temperatura prea scazuta 37,7 reduce drastic procentul de ecloziune, dar puii rezultați sunt mult mai rezistenți. Mulți cred că dacă reglează temperatura din incubator la o anumită valoare ies mai multe femele de prepeliță decât masculi. FALS! Sexul puiului se stabileste în momentul fecundării oului și depinde intr-o oarecare măsura de condițiile de mediu și hrană dinaintea fecundării. Puii care nu pot să iasă din ou nu trebuie ajutați, sub nici o formă. Daca nu există eclozionator, puii se mută din incubator doar dupa ce sunt complet uscați ~8ore( dacă umiditatea din incubator este prea mare puii nu se vor usca nici dacă sunt ținuti 2 zile în acesta; se pot usca la fel de bine și în maternitate, dar feriți de puii ce au iesit cu mai mult de 6 ore și care sunt hiperactivi). Se mută în maternitate unde există o sursă de caldura ce asigura 38-39 grade la nivelul puilor, dar unde exista și zone mai puțin calde, cu temperaturi de 36-37grade. Trebuie feriți de curent și umezeală. Materialul pe care stau trebuie să fie absorbant (nu este indicat sa fie tinuti direct pe carton sau acesta să se schimbe de mai multe ori/zi). Indiferent de ce indică termometrul, comportamentul puilor este mai relevant; dacă se îngrămădesc unul peste altul înseamnă că le e frig și dacă aleargă de nebuni și stau cu gura căscată înseamnă că nu au zone mai racoroase și le e prea cald. Pentru a nu avea probleme respiratorii, din cauza pufului pe care îl pierd, se va face curat mai des în primele zile, în special prin schimbarea așternuturilor. În fiecare zi temperatura va fi scăzută cu 0.50 gradeC. Primele zile de viață ale puilor sunt foarte importante, dacă nu se respectă temperatura ambientală optimă și dacă nu sunt hrăniți corespunzator, puii vor fi sensibili, subdezvoltati și va exista o mortalitate mare. În mod normal după eliminarea în prima zi a puilor debili-neviabili, mortalitatea nu trebuie să depășească 3%. Hrană pui și prepelițe adulte: Timp de 4 saptamani li se dă Starter (de la magazinele de specialitate) măcinat fin pentru pui de prepeliță, pui de gaină ouătoare sau pentru pui de curcă, amestecat cu făină de mălai și chiar porumb măcinat fin. De la 4 la 6 săptămâni se amestecă cu mâncare pentru prepelițe ouătoare 50-50%. De la 6 saptamani li se dă doar mâncare pentru prepelițe ouătoare, amestecată cu porumb măcinat fin și tărâte mărunte. La 6 –maxim 7 săptămâni încep să ouă. Dacă nu se întâmplă așa înseamnă că hrana puilor până la 3 săptamani nu a fost adecvată. Compoziția mâncării nu se schimbă de pe o zi pe alta ci doar pe o perioadă de minim două săptămâni. Se adaugă câte o lingură de calciu la 1kG de mâncare. Cel mai bun calciu este cel recuperat din cojile de ouă de găină, facute praf în blender. Dacă prepelița face ouă moi înseamna că mâncarea nu este echilibrată. Au existat persoane care din neglijență au dat de mâncare păsărilor doar hrană concentrată - neamestecată; - într-o singură zi le-au murit toate păsările. Nu este recomandat sa li se dea hrană gata amestecată, cumpărată din magazine de specialitate. Este nevoie de un pic de concentrat pentru a le stimula să ouă dar acesta trebuie sa fie amestecat cu hrana naturală (mai ales dacă se dorește tratamentul cu ouă crude). Eu cumpar cate 5Kg de concentrat de la VivaBio 19ron și îl amestec cu 20 kg de pisat de porumb+tarate de grau+alte cereale+calciu din cojile de oua+iarbă(ocazional). Nu am avut nici un fel de probleme. Atenție de unde cumpărați hrana pentru păsări. De multe ori firmele ce comercializează astfel de produse aduc cantități mari pentru a reduce costurile, dar nu întotdeauna acestea se și vând. Etichetele cu termenul de valabilitate pot fi ușor schimbate. Nu acceptați produse fără etichetă sau cu eticheta capsată. Etichetele originale sunt cusute la gura sacului în momentul ambalării. Tărâțele trebuie să fie cumpărate direct de la moară sau din surse sigure. Mulți producători vând tărâțe ce au în compoziție celuloză extrasă din paie, în concentrație de peste 50%. Păsările nu pot asimila celuloză și procentul ouălor scade drastic după introducerea acesteia în alimentație. Dacă păsările rămân fără apă sau sunt închise într-o încăpere fără aerisire, vara în caniculă, sunt șanse foarte mari să moară toate în câteva ore. Cuști pentru prepelițe: Cel mai avantajos este construcția proprie a cuștilor de prepelițe. Scheletul se poate face din lemn sau metal, iar materialele necesare (plasă plastifiată, sudată și de rabiț) găsiți la orice magazin de bricolaj. Un preț mediu ar fi de 50ron/cușcă de 50 prepelițe. Se pot supraetaja 5 cuști fără probleme. Trebuie ținut cont de câteva lucruri pentru a avea o cușcă funcțională și prepelițe sănătoase. Spațiul minim necesar pentru fiecare prepeliță este de 10x10cm. Înălțimea interioară a cuștii trebuie să fie de aproximativ 15cm, maxim 20cm. Dacă urmează a fi ținute mai mult de 25prepelițe/cușcă este necesar ca plasa pe care stau prepelițele să fie dublată, pentru a nu se lăsa (o plasă sudată, întinsă bine și peste ea plasa plastifiată). Recipientele de apă trebuie să fie ușor demontabile pentru a fi spălate în mod regulat. Recipientele pentru hrană trebuie să fie destul de mari pentru a avea acces la mâncare, în același timp, cel putin 50% din numarul păsărilor. In caz contrar unele păsări, care nu sunt destul de bătaioase, nu vor avea acces la destulă mâncare și astfel producția de ouă scade drastic. In mod normal producția de ouă/zi trebuie sa fie peste 80% din numarul total al prepelițelor ouătoare. Un crescător avea o cușcă cu 50 prepelițe ouătoare, dar avea fante pentru acces la mâncare doar pentru 8 prepelițe și se tot plângea de numarul mic de ouă. A modificat și a pus recipiente cu mâncare în față si în spate, iar apa pe laterale. Producția de ouă a crescut simțitor la aceeași cantitate de hrană dată. Exploatare -18ore lumină- 6 somn (recomandat 16 ore lumină și 8 ore somn). După circa 3 săptămâni se pot diferenția masculi de femele. Femelele au pieptul maroniu și cu puncte închise la culoare. Dacă se ciugulesc între ele până la sângerare, se elimină temporar prepelița rănită, până la vindecarea rănii. De aceea prepelițele dintr-o cușcă este bine să provină toate din aceeași serie și să fi crescut impreună. Puii de prepeliță și prepelițele, crescute în gospodăria proprie, nu trebuie vaccinați și nu se îmbolnăvesc dacă se respectă minimul de curățenie; apă proaspătă și recipiente curate pentru apă, temperatura relativ constantă și fară curenți de aer, amestec de mâncare ce să conțină toți nutrienții necesari. Păsărilor cu probleme de sănătate nu li se dau antibiotice după ureche ci se separă de grup și se urmareste cu mai mare atenție compoziția hranei și a apei de băut. Limitele de temperatură ambientala 12-32 grade Celsius, cu un mediu recomandat de 20-25 grade. Vara: Prepelițele rezistă și ouă fără probleme la 30 gradeC dacă au apă și dacă nu sunt înghesuite în cușcă. Pe timpul verii este recomandat ca într-o cuscă de 50 prepelițe să fie ținute doar 25, max 30 bucăți. Sistemele de climatizare nu își justifică costurile la crescătorii sub 1000 bucăți. O temperatură fluctuantă, dar în limitele suportabile, este benefică și stimulatoare pentru prepelițe, contrar a ceea ce se crede. Incaperea in care se afla trebuie sa aiba o singura cale de aerisire, de preferabil o usa deschisa, cu sita, pe timpul verii si un geam pe timpul iernii. Daca totuși se vrea instalarea unui sistem de climatizare acesta va fi setat să pornească (încalzire-răcire) doar la depășirea limitelor de sub 15 grade sau peste 30 grade. Iarna: Se incarcă bareriile la capacitate maximă, respectandu-se spatiul necesar fiecarei păsări 10×10 cm și se mută bateriile într-o încapere mai mică, de max 3 ori mai mare decât dimensiunea bateriei. Incaperea trebuie să fie bine izolată termic pentru a nu se pierde căldura produsă de păsări.
Tratament cu ouă crude de prepeliță: Ouăle de prepeliță nu vindecă boli decât împreună cu alte produse naturale sau tratamente medicamentoase; sunt multe minciuni pe internet și liste întregi de boli ce pot fi vindecate de ouă (ciuperci, radăcini și tot felul de soluții miraculoase) și pe care le promovează cei disperați în a-și vinde produsele. Împreună cu o alimentație naturală și variată, ouăle de prepeliță pot restabili echilibrul organismului. Curele cu ouă crude pot ajuta în mod real la vindecarea leziunilor stomacale provocate de gastrită-ulcer. Ouăle se consumă progresiv, începând de la unu și ajungând la maxim 5/zi. Se beau zilnic 5 ouă pe stomacul gol, cu 30-60min înainte de masă, timp de o lună. În acest timp nu se bea alcool sau cafea și nu se consumă alimente puternic condimentate. Ouăle trebuie să fie foarte proaspete (max 3 zile) și să provină dintr-o sursă sigură și cunoscută, de preferat din propria gospodărie. Ouale din comerț-supermarket sunt bune doar pentru omletă sau snițele, dar în nici un caz pentru tratament. Alimentația cât mai naturală a prepelițelor ouătoare influențează în mod direct rezultatul tratamentului.
P.S. Sunt o grămadă de idei de afaceri mincinoase ( cu veverițe, iepuri, fazani, chinchila, struți, etc) și mulți ”binefăcători” ce vând iluzii pentru oameni bolnavi și disperați sau pentru dornici de îmbogățire rapidă și fără prea mari eforturi. Un pic de cumpătare și informarea din mai multe surse, te scapă de pierderi financiare....în cele mai multe cazuri ;)
Cusca prepeli%u021Be
Embrion
Gaina si puii de prepelita
Incubator
Comentarii album • 0
Acest album nu are incă nici un comentariu.
Trimite mesaj
Către: romaniareview
Mesaj:
romaniareview
Trimite mesajÎnapoiNu poți trimite un mesaj fără conținut!Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje.Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp.A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou.Mesajul a fost trimis.
Acest album nu are incă nici un comentariu.